Kereta Sewa Alor Setar

Kereta Sewa Alor Setar ialah halaman web untuk mempromosikan perkhidmatan kereta sewa di Alor Setar, Kedah. Kami merupakan wakil penyewa kereta sewa di Alor Setar, Kedah.

Kami menyediakan Perkhidmatan Kereta Sewa untuk pelanggan samada individu atau korporat, tempatan mahupun antarabangsa di seluruh daerah di Alor Setar. Kereta sewa kami boleh disewakan secara harian, mingguan mahupun bulanan.






Monday, March 19, 2018

Volkswagen Passat | Kereta Sewa Penang

Kali ini memang terbaik sebab kami ada bawa masuk kereta Volkswagen Passat baru untuk disewakan pada anda yang ingan merasa nikmatnya memandu kereta Volkswagen Passat baru ini. Kereta ini sesuai bawa pergi kenduri atau buat wedding car.

Raya Aidilfitri dah hampir tiba, elok sangat kalau sewa bawa balik beraya di kampung sebab kereta Volkswagen Passat baru ini memang sangat selesa untuk perjalanan jauh dan juga perjalanan yang dekat. Apa salahnya bawa ibu dan ayah ronda kampung naik kereta yang selesa. HeHeHe.







Sunday, March 11, 2018

Toyota Wish Baru | Kereta Sewa Penang

Mahu bercuti di pulau penang? Kami ada sediakan toyota wish baru untuk disewakan di pulau penang sekiranya anda datang ke pulau penang dengan flight, bas atau ets boleh lah hubungi kami untuk merasakan percutian yang bermakna bersama mpv toyota wish baru





Thursday, February 15, 2018

Sewa Toyota innova | Kereta Sewa Kedah

Esok dah bermula raya cina.. hari ini ramai yang cari kereta mpv untuk sewa, antara mpv kegemaran ramai adalah kereta mpv toyota innova 2.0, kerena design innova yang cantik dan dalaman yang luas serta tempat duduk yang sangat selesa untuk pemanduan jauh.

Rekaan toyota innova yang tinggi ini membuatkan ramai yang suka sebab senang untuk parking dan susah untuk bergensel bila ada tebing yang tinggi. Siapa yang pernah bawa toyota innova akan tahu betapa syoknya bawa kereta ini.











Monday, February 12, 2018

BMW 7 Series | Kereta Sewa Alor Setar

Mesti ramai yang rancang untuk buat kenduri kahwin pada musim cuti sekolah ni kan?.. Kami menawarkan kereta mewah untuk kereta kahwin @ Wedding Car di Alor Setar Kedah bagi memeriahkan lagi suasana di majlis raja sehari itu nanti.

Kami menyediakan pelbagai jenis kereta mewah untuk disewakan seprti Vellfire, Alphard, Estima, Audi, Honda Accordn Honda CRV dan juga pelbagai jenis model kereta BMW, BMW 7 Series 750, 740, 730, BMW 5 Series, BMW  3 Seri


Telefon / WhatsApp : 017 – 4008804 | Link WhatsApp


 














Tuesday, February 6, 2018

Toyota Wish Sewa | Kereta Sewa Kedah

Assalamualaikum pada semua yang sudi singgah di website kami, Moga kalian semua dirahmati Allah, sihat tubuh badan dan dimurahkan rezeki sepanjang hidup ini..

Kami dari syarikat Ridho Travel & Tours @ Kereta Sewa Alor Setar Kedah  ingin offer kereta sewa toyota wis pada pelanggan kami yang memerlukan MPV sewa di alor setar kedah, toyota wish adalah mpv buatan jepun yang sedap di  pandu untuk perjalanan jauh dan dekat.

Untuk senarai kereta dan harga boleh ke > Kereta Sewa Alor Setar Kedah

Telefon / WhatsApp : 017 – 4008804 | Link WhatsApp

Thursday, February 1, 2018

Cara Masuk Thailand Dengan Kereta

Ramai yang tanya kami Cara masuk ke Thailand dengan kereta sendiri, Hari ini kami cuba untuk buat posting agar dapat membantu rakyat malaysia yang masih tertanya-tanya cara untuk bawa kereta ke thailand melalu jalan bukit kayu hitam atau jalan padang besar.

Pertamanya mestilah sediakan dokument lengkap

1- Pasport  atau border pass bagi negeri yang ada  sempadan dengan thailand

2- Salinan geran kereta

3- Salinan kad pengenalan

4- Sekiranya bawa kereta atas nama orang lain maka diwajibkan bawa surat kebenaran dari pemilik kereta dan bawa salinan kad pengenalan pemilik kereta tu sekali.

5- Duit. Sediakan duit secukupnya kerana polis thailand dan penjawat awam thailand suka meminta duit untuk setiap urusan yang hendak kita lakukan dengan mereka.

Ok. Sekarang semua dokument sudah lengkap. Seterusnya kita cerita perjalanan dan proses untuk masuk ke thaland dengan kereta pula agar semuanya akan lebih jelas dan mudah faham.

Untuk bawa masuk kereta mestilah kena buat insurans dan dapatkan kad putih dulu di changlun dengan agen insurans, banyak kedai insurans di kawasan changlun tu, boleh pilih kedai yang anda suka dan rasa selesa untuk berhenti.

ini senarai harga untuk insurans kereta ke thailand


Setelah selesai insurans nanti dia akan bagi resit dan kad putih pada setiap orang


Bila semua dah selesai maka anda boleh teruskan perjalanan ke pintu masuk thailand. Yang kami tuju ini ada;ah pintuk masuk melalu bukit kayu hitam. di sempadan malaysia cuma perlu bagi pasport untuk di scan oleh pihak Jabatan Imigresen Malaysia.

Di sempadan pintu dannok thailand semua kena turun kereta untuk cop pasport dan cek muka sama atau tidak dengan gambar di pasport oleh Jabatan Imigresen Thailand. Kebiasaan nya dekat pintuk dannok thailand ni memang kena beratur panjang


Sekarang kami dah ada di luar dari malaysia dan kena ke pejabat kastam thailand untuk isi borrang kebenaran bawa kereta di negara thailand, kalau dah selesei urusan, boleh lah enjoi dan shopping tapi nak shopping kena tukar duit malaysia ke duit thailand dulu ya hehehe.


senang je kan? moga bermanfaat

Wednesday, January 31, 2018

Sewa Kereta Myvi Baru 2018

Kami dari syarikat Ridho Travel & Tours ada sediakan khidmat Sewa Kereta Myvi Baru 2018 di Alor Setar Kedah dengan harga yang amat berpatutan, kami ada pelbagai warna yang cantik untuk dipilih mengikut citarasa pelanggan. Jangan lepas peluang untuk merasai pemanduan dengan Produa Myvi baru 201 

Telefon / WhatsApp : 017 – 4008804 | Link WhatsApp







Sunday, January 28, 2018

Resepi Kek Sunquick Mudah & Sedap


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam ceria Admin nak ucapkan kepada pembaca semua. Admin nak Tanya, ada tak pembaca2 yang suka makan Kek Sunquick dan sedang mencari resepi untuk buat sendiri?

Ok kalau ada, pembaca sangat bertuah sebab hari ni Admin nak kongsikan resepi Kek Sunquick yang selalu Admin buat. Ianya sangat mudah dan yang penting sedap rasanya. Kos pun murah sahaja.

Di bawah ni, Admin kongsikan resepi Kek Sunquick ya. Bahan2nya Admin bahagikan kepada dua bahagian, satu bahagian perlu diblendkan, dan satu bahagian lagi cuma perlu diayak.

1- Bahan blend
3biji  telur
1/2 cawan sunquick
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak
1sudu ovalette
1sudu esen vanilla

2- Bahan ayak
1  1/2cawan tepung gandum
1sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil baking powder

Di bawah pula adalah cara2 untuk membuat Kek Sunquick yang sangat simple dan mudah ni:

1-Masukkan bahan2 blend dalam bahan ayak kemudian kacau rata.
2-Tuang dalam loyang yang di sapu planta.
3-Bakar 45minit, kalau nak kukus pun boleh.
4- Siap.

Ha inilah rupa Kek Sunquick yang telah siap dibakar. Pembaca semua boleh la cuba buat hari ni ikut resepi yang Admin kongsikan kat atas.


Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua dan terima kasih sudi singgah membaca di sini.

Tuesday, January 23, 2018

Resepi Nona Manis Pandang Tak Jemu

Resepi Nona Manis 


Kuih Nona manis sebenarnya baru je menular dilaman facebook dan diviralkan kesedapannya oleh rakyat Malaysia. Kuih Nona manis ini asalnya dari Indonesia. Rasa manis lemak nya dan rupa comelnya sesedap dan secantik namanya.


Untuk penyediaannya tidaklah susah sangat walau kelihatan agak rumit.
Kalau kita lihat pada kejadiannya kuih ini seakan akan kuih tepung pelita cuma kuih tepung pelita ia agak lembik dan ada air gula dibawahnya . 

Nona manis pula ia seakan kosui tapi tidaklah terlalu kenyal, dan putih ditengah sebagai inti itu adalah santan.
Ok untuk entry kali ni admin nak kongsikan resepi kuih Nona manis ni… admin dah cuba buat baru2 ni tau. Memang sedap. Anda mesti cuba.


Bahan-bahannya dikategori dengan 3 bahagian ; mudah nya saya guna A,B dan C. Ok jom...sediakan :


Bahan A


1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan (guna santan KARA dia pekat anda campur air sikit jadikan ia 1 cawan)
1 cawan tepung gandum


Cara untuk bahan A :
- Pukul telur hingga kembang.
- Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
- Seterusnya campurkan semua bahan dengan telur blender sekali lagi sehingga sebati.
- Sebati, ketepikan.


Bahan B


1/2 cawan santan pekat (saya guna santan KARA)
1/2 cawan air pandan
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple

Cara untuk bahan B :
- Satukan semua bahan.
- Kacau sebati dan tapis (supaya tiada yang tidak hancur)
- Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, berkilat dan pekat.
- Biarkan sejuk.
- Campurkan adunan ini kedalam bahan A, blender sebati. Ketepikan.

inilah rupa selepas dimasak



Bahan C


1 kotak santan KARA (campurkan dengan sedikit air untuk dapatkan 1 cawan)
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam


- Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa kacau supaya tidak hangit hingga ia pekat dan agak-agak boleh di piping.
- Tunggu suam masukkan dalam piping bag.


Sementara itu kita panaskan dahulu pengukus.Balut tutup pengukus dengan kain supaya air pada tutupnya tidak menitis pada kuih. Sediakan acuan untuk kuih, admin guna acuan lompang yang kecil beli dekat kedai RM2 ECO. Jangan lupa oleskan acuan dengan sedikit minyak , tujuan agar tidak melekat.


Tuangkan adunan hijau dalam acuan hingga 3/4 cawan acuan. Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh. Susun dalam pengukus.
Kukus selama 7 ~ 10 minit. Angkat dan biarkan ia betul - betul sejuk sebelum di keluarkan dari acuan.



Dan taraaaaa… Sedia untuk dihidangkan sebagai juadah minum petang anda.
Cuba tau jangan tak cuba.


  • Sory setengah gambar tak sempat nak snap, jadi baca elok2 faham betul2 yek, selamat mencuba dan selamat menjamu selera :)